Client: Lend Lease
Status: 1st phase complete for London 2012 - 2nd phase complete 2013 for legacy.
Budget: £28 million

Involvement in 3 city blocks in the Olympic Park
We were one of the first architects selected to work on the Athletes Village, for both Lend Lease and the Olympic Delivery Authority as client bodies. One of these, Plot N07 of the Athletes’ Village, is a prominent site overlooking the substantial new park at the heart of the Village in Stratford.

Plot N07 fronts onto Victory Park
Panter Hudspith's element of this city block comprises of 3 buildings that contain 123 apartments and 450sqm of prime retail space spread across structures that range from eleven to thirteen stories in height.

Two lead architectural practices in collaboration
N07 is unique in the Athletes Village in that two lead architects worked in tandem alongside one another on the same plot. As such, we developed the designs and lead the consultant team through to completion alongside Glenn Howells Architects, co-ordinating and sharing information on a daily basis over five years.

Refining a design within outline permission
Challenging the constraints of the outline consent enabled us to generate a unique design in the village that acknowledges the building's key position in this new vibrant quarter in Stratford, as it both fronts the park as is viewed from a series of key vistas. Both the client group and the planning authority were unequivocal in their enthusiasm for the measured richness of the design, and considered it to set a benchmark for quality in the new development.

Off-site manufacturing utilised wherever possible
to ensure quality, minimise site wastage and time spent on site. With the ultimate deadline of the Olympics driving the programme, meeting the programme and expected quality ambitions were critical. Pre-cast facade panels were made in Ireland, the windows in Austria, the balconies in N Ireland and bathroom pods in North London.

Façade detailing to add human scale and richness
Double-storey façade panels are utilised as a simple device to reduce the apparent repetition of homes over many floors. Bricks are inlaid into recesses the precast façade panels, adding a tangible, recognisable tone and variety to the facades. Recessed corner balconies and wintergardens create highly-livable semi-private external amenity for the homes. Subtle yet progressive increase in the number of flats rather than bars on the balcony railings affords more privacy for those living closer to the ground.

Sustainable measures built-in from the outset
The apartments benefit from district heating and are all Lifetimes Homes compliant with a Code for Sustainable Homes rating of 4. The retail units are BREEAM excellent.

Plot N07 hosted Team GB for the Olympics!


Publications
2013
Galvanising Magazine - Olympic Village
AJ Online - Ungagged Olympic architects named
2012
AJ Online - Olympic Park legacy masterplan approved
BD Online - Roll of honour: The Olympics, architect by architect
AJ Online - Eastside Story: The Olympic Park
AJ Online - London 2012: designing for legacy
 
illustrative site plan
cafe and retail units activate the facade onto the park
upper level colonnade responds to building's pivotal location in wider masterplan
large precast concrete to facades exploit improved quality of off-site manufacturing
inlaid bricks provide human-scale and colour variation to precast panels
private courtyard gardens are enlivened with wrapping timber decking
facades to courtyard are formed of clay-coloured ribbed precast concrete
generous entry lobbies with careful detailing of hard-wearing materials
dense landscaping creates wonderful outlook from private amenity spaces
working model exploring nature of corner recessed balconies and wintergardens
concept sketch with increasing amount of brickwork adding richness with height