christs lane

Location: Cambridge
Client: Land Securities
Status: Completed 2008
Value: £13 million

“The consistency of the stepped geometry, immaculately  crafted building forms and careful material assembly within a clear spatial hierarchy deliver a building of significance”
Architecture Today, September 2008

Situated in the heart of historic Cambridge
between historic college buildings, the main shopping district, the bus station and Christ’s Pieces park.

Replaces an unforgiving 1950s shopping complex
this mixed-use development for Land Securities aims to repair the broken street pattern by reinstating the historic Christ’s Lane and creating a new public piazza on the edge of Christ’s Pieces park.

Homes over retail in the heart of the city
The development consists of two lower storeys of retail units, including a restaurant facing the park, with private residential dwellings over. The dwellings are arranged around both communal and private terraces.

Carefully scaled elevations respect conservation area
The proposal responds to the grain of the neighbouring buildings in the historic conservation area, with a discrete articulated roofscape.

“...the most important aspects of Panter Hudspith’s response to its own planning and design brief are the reinstatement of Christ’s Lane itself and the reintroduction of mixed-use occupancy to the city centre."
Architecture Today, September 2008


Photography
Paul Riddle

Publications
2008
Architecture Today Issue 191 - Reconnecting Cambridge: by Panter Hudspith & Chapman Taylor
 
illustrative site plan
view from private residential roof terrace towards christs college
historic route is recreated, roof-top maisonettes above retail concealed from view
the building forms a civic backdrop to the view from christ pieces park
historic route opened up through city with active frontages day and night
buff-toned brick & stone respond to historic context with contemporary detailing
roof-top maisonettes have their own private court with garden studio
stepped facade enrichs townscape, roof profile conceals maisonettes
the site before the development
4 storey development, carefully integrated into context in scale and materials