croxted road

Location: Dulwich, London
Client: The Dulwich Estate
Status: Completion estimated Summer 2018
Budget: £6.9 million

Residential, retail and healthcare
Croxted Road is a mixed-use scheme for the Dulwich Estate, on the site of a former dairy building in West Dulwich. The scheme comprises nine residential units (two-bed units and three-bed maisonettes), four retail units and a doctor’s surgery,

Traditional forms and materiality
The building uses familiar elements in a contemporary manner, making striking use of a dual pitch dormer roof which is clad in a burnished copper-coloured metal and rests lightly on a brick residential terrace.

Brickwork, precast and timber
Buff-toned brickwork is used extensively with openings framed in light-toned precast, also forms the surrounds of the shop front at street level, providing a civic quality to the facade. The frame is constructed from in situ reinforced concrete, with a timber frame forming the upper storeys. Both the timber roof structure and (where possible) the raw construction materials such as exposed brick and concrete soffits, are exposed internally to create the character of the spaces.

GP surgery's private courtyard
The surgery is located behind the retail units, accessed via its own private entrance pavilion alongside the pharmacy. The waiting area is top lit and the treatment rooms look onto a richly planted courtyard, creating a private, calm and relaxing environment for staff and patients alike.
 
illustrative site plan
retail units activate the street with three floors of homes above - site photo
route to residential homes provides views back to context - site photo
entrance to the surgery is separate from the retail frontages - site photo
surgery's discrete external entry courtyard is away from the street - site photo
view of entry lobby into the surgery's top-lit waiting room - site photo
top-lit internal corridor within surgery - site photo
view of surgery courtyard with timber privacy screens - site photo
view of surgery archive room - site photo
a disused dairy fronted onto the high street prior to redevelopment
visual - newly enriched boundary wall to neighbouring properties
brick walling and profiled metal rooftop to residential maisonettes - site photo