Client: The Osborne Group/ EGO Shrewsbury
Status: Outline Planning Permission Granted 2017

Shrewsbury prison was decommissioned in 2013. Located at the northern tip of the market town the prison sits at a pivotal location adjacent to the River Severn and the main line railway station.

Listed Grade II the site contains remains of the original Georgian prison, but predominantly the existing historic visible structures are Victorian and constructed by Thomas Telford to the designs of John Hiram Haycock.

The mixed use proposal for the site will see the transformation of the two main prison wings (the four storey men's wing and 2 storey women's wing) converted into student accommodation with a cell and a half creating an en-suite student room, and the large atrium spaces providing communal living and kitchen areas.

The gate house and former governors quarters will be converted into residential apartments along with the Lancasterian School to the north of the site. Three new buildings will be constructed between the listed structures to provide additional residential accommodation while the former kitchen at the centre of the site will provide A1/ A3 space.

The imposing boundary wall - a trademark of the sites' incarceration - will now become the backdrop to a walled garden with landscaping linking the new and old buildings within.
dana prison, shrewsbury
mixed-use
the grade II listed former prison site, adjacent to the railway and the river severn
masterplan illustrating new buildings carefully placed between the retained historic structures
the four storey former men's wing will be converted into student living
the former prison kitchen will be converted into cafe at the heart of the site
the two storey former women's wing becomes student accommodation
new build residential within the prison walls adjacent to the former kitchen block
the prison at decommissioning with temporary structures and visible security measures
the containment of the boundary is reinvented as part of a walled garden
overall view with new build slotted between the retained listed buildings and prison wall