Client: The Dulwich Estate & SG Smith Motors
Status: Planning consented 2015

Gilkes Crescent comprises contemporary brick terrace housing inspired by Georgian principles, reinvigorating former brownfield land in the heart of Dulwich Village conservation area, London.

The new homes will respond sensitively to the existing rhythm of roof heights on Gilkes Crescent, and consists of 12 new houses – four of them affordable – which include five, four, three and two-bedroom homes and one-bedroom flats. The proposals were the winning submission in an invited competition conceived by SG Smith Motors and the Dulwich Estate, to replace a former car workshop and petrol station premises.

The homes feature split-level ground floor accommodation, semi-basement living space and light well front gardens, to light and naturally ventilate the lower levels. All homes will meet Lifetime Home standards, with a three-bedroom home specifically designed for wheelchair use.

Low energy requirements will be ensured through maximising the thermal mass of the exposed concrete frame and the installation of solar panels on south-facing roofs. The homes will also be highly insulated and naturally ventilated via bespoke passive stack roof vents.
gilkes crescent, dulwich, london
residential
visual - contemporary terrace inspired by georgian principles
visual - building massing blends into context with contemporary detailing
visual - end of terrace home is bespoke, visible from the heart of the village
visual - bespoke homes result from all elevations forming key street frontages
visual - double level living space with light well to front gardens
visual - interior living space towards street
concept sketch - traditional forms with pitched gable roofs and large bay windows
existing site photo - unused garage contributes little to the conservation area