Client: Lincoln City Council & Lincolnshire County Council
Status: Completed 2006
Budget: £9 million

The City & County Museum project was won in competitive interview in 2000. The project, in the centre of Lincoln, involved masterplanning the Flaxengate area and the design of a new museum to house a substantial collection of archaeological and historical artifacts.

The museum was the first stage of the regeneration of the Flaxengate area and has helped establish the area as an Arts Quarter.

The design of the museum has looked at creating connections through the site and improving links with the Usher Gallery and adjoining Temple Gardens.

The external courtyard is designed to allow activities within the museum to spill out in summer months, while also creating a new public space for Lincoln. The building is constructed of local limestone, self-compacting concrete and bronze cladding and windows.

Photography
Hélène Binet & Panter Hudspith

Publications
2011
AJ Online - AJ Writing Prize Shortlist: A review of The Collection, Lincoln's museum of archaeology, by Mike Hawkins
2007
BD Online - Going Up: Gianni Botsford, Zaha Hadid and Panter Hudspith
 
Awards
2009 Civic Trust Award
2007 AIA Design in Excellence Award
2006 RIBA Award
2006 Gulbenkian Prize - Runner up
2006 East Midlands Property Awards - Design Excellence Award
2006 Green Organisation’s Silver Green Apple Environmental Award
2006 East Midlands Tourism’s Gold Award for Large Visitor Attraction
2006 The Concrete Society - Winner of the Overall Award
2006 The Concrete Society - Winner in the Building Category
2006 Natural Stone Awards - Highly Commended
the collection museum, lincoln
arts & civic
entrance courtyard creates public space for events, opening route through site
lincoln cathedral is framed in the entrance hall
orientation hall in heart of museum
courtyard provides spill-out space for visiting schools
gallery space with indirect lighting and framed views to context
museum cafe with crafted feature-elements in timber
exhibition hall with exposed self-compacting concrete soffit and columns
museum shop with indirect light and board-marked concrete
careful detailing through-out enhances the legibility of the masonry elements
board marked concrete & bespoke lighting
museum massing frames views towards lincoln cathedral
self-compacting concrete enables insertions in mould liners to create fine details
the site was occupied by a low rise multi storey car park prior to redevelopment
numerous models of varying scales were used to test and convey our design ideas