thames rowing club, putney

Location: London
Client: Thames Rowing Club
Status: Completion November 2011

Panter Hudspith Architects were appointed to design a comprehensive refurbishment and extension to Thames Rowing Club to coincide with the 150th anniversary of the club.

The clubhouse was one of the first boathouses on the River Thames and the proposals were to modernise the facilities by refurbishing the front of house facilities, boat bays and the reconstruction of the former enclosed veranda.

The scheme opens the social spaces of the club to the river while enhancing the character of the existing Victorian building. Four new picture windows provide views across the river to Bishop’s Park and a new terrace will once again allow people to sit outside and watch the river.

On busy days the windows on the front of the building can be fully opened to provide total flexibility.

The scheme is in a highly sensitive location on the banks of the River Thames and within the Putney Embankment Conservation Area. Careful consultation was required with the local residents, planning department and the Environment Agency.

Photography
Jaap Oepkes
 
illustrative site plan
the exterior of the rowing club prior to refurbishment
new glazing brings light to the members facilities and affords wide views of the riverfront
large bay windows were created during the refurbishment with a connecting balcony
modern bays sit comfortably alongside the historic interior, unified by a subtle colour palette
bespoke joinery: window seats were created to enjoy the thames vista