westminster abbey cellarium

Location: London
Client: Dean & Chapter, Westminster Abbey
Status: Completed 2012
Budget: £2.5 million

Competition winning scheme
The Cellarium Café and Misericorde Terrace is a new 150-seat dining and catering facility for the Dean & Chapter of Westminster Abbey, offering much needed hospitality to visitors, local residents, government staff and royalty. The restaurant is situated in part of the 11th Century Abbey complex and consists of two main dining spaces, the Cellarium and the Misericorde, alongside a new shop.

Careful reuse and insertions
The Cellarium (Latin for cellar) was originally built as part of the domestic range for the Benedictine monks in the 14th Century, although subsequent modifications and alterations had split the original vaults into a myriad of levels. The primary architectural aim was to restore it to its former glory and provide public access to the space, which was achieved by careful but substantial demolition of later additions.

Framed views of neighbouring icons
The Misericorde at first floor level consists of a new-build structure with an external terrace. Structural glazing separates this new element from the existing buildings and captures carefully framed views of the Abbey’s towers and the Houses of Parliament, while bringing natural light into the heart of the scheme. A new atrium provides an initial orientation space for visitors and contains a lift and staircase that links the two main dining spaces.

Extensive consultation and negotiation
enabled consent to be granted for modern kitchen facilities, visitors facilities and substantial mechanical installations to be carefully integrated into the historic fabric to achieve a simple but efficient layout for visitors and staff alike.

Photography
Andy Matthews
 
Awards
2013 Restaurant and Bar Design Awards - Shortlisted
 
illustrative site plan
misericorde cafe on former empty flat roof - now provides stunning abbey views
view from terrace framing the world heritage site
bespoke bronze lighting inspired by the cellarium vaulting
before - the unused flat roof, the cellarium and the non-accessible entrance route
misericorde cafe and terrace with view to the abbey
welsh slate flooring and oak joinery create the new stair to the misericorde
found items are displayed in lit timber cases
refined attention to detail is evident throughout the project